top of page

איכות החיים בחולים עם סרטן ריאות

 

פרופ' עפר מרימסקי

מנהל היחידה לאונקולוגיה של שלד ורקמה רכה

המרכז הרפואי תל-אביב

Merimsky@zahav.net.il

 

 

איכות החיים היא מושג מופשט שאינו ניתן למדידה כמותית.

אינדיבידואלי מאד: איכות חייו של האחד עלולה להיות סיוט עבור האחר.

איכות החיים מוערכת בעזרת שאלונים הבודקים את המצב האישי: כושר תפקודי, מצב רגשי, מצב קוגניטיבי (חשיבה, הבנה, זיכרון), תפקוד חברתי, תפקוד יומיומי בבית ובעבודה, מצב כלכלי והשפעתו על מצב הרוח, תפקוד זוגי ומיני. נבדקים גם סימפטומים הקשורים במחלה: קוצר נשימה, כאב, שיעול, עייפות, בחילות והקאות, חוסר תיאבון, אובדן משקל, הפרעות שינה, שלשול, עצירות. 

ציון אישי גבוה = תפקוד טוב יותר וקרוב לתפקוד הרצוי, ציון סימפטומים גבוה = מחלה פעילה וגורמת סבל, טיפול פחות יעיל [i].

 

איכות החיים מושפעת מידע. ידע = כוח, יכולת להתמודד, יכולת לבחור ולהחליט, שליטה בנעשה. מתן מידע על המחלה, הגישות הטיפוליות, סכויי ההצלחה, תופעות הלוואי ודרכי ההתמודדות. פנייה למקורות מידע. איכות החיים תושפע גם מהמחלה ומהטיפול. התאמה טובה של הטיפול ליכולתו ולרצונו של המטופל (אומנות המקצוע), שליטה טובה על המחלה (תוצאה רצויה), טיפול עם מינימום תופעות לוואי. טיפול בתופעות הלוואי משפר את איכות החיים, וחיזוק מערך הטיפול התומך: פיזי ונפשי. במילים אחרות: אם נצליח לשמור על שגרת החיים  הרגילה או כמעט-רגילה, (= שלווה, עבודה, משפחה, זוגיות, בילויים ואפילו גיחה לחו"ל) –  תהיה לנו איכות חיים טובה.

 

היכולת הנפשית משפיעה על איכות החיים. היא מושפעת בעיקר מכושר ההתמודדות האישית, כושר ההתמודדות מול החברה והסביבה, התמיכה המשפחתית והחברתית, תמיכה כלכלית (בטוח לאומי, קרנות למימון תרופות, וכו'), עזרה: עובדת סוציאלית, פסיכולוגיה.

 

הרגשת הנפילה אל מעמקי האדמה בפגישה ראשונה משפיעה מאד על ההמשך. אל תהיו לבד בפגישת סכום של הברור שנעשה, גם אם אין כל ממצא. בואו עם מלווה בן/בת זוג, חבר, קרוב משפחה. תאמו פגישה עם האונקולוג. בואו תמיד לפגישה מסודרת.
 

רפואת מסדרון – מסוכנת לכם. בואו מוכנים: כל המסמכים הרלבנטיים, הצילומים, ה- CD- הביאו את כל שעורי-הבית שקיבלתם. אל תסמכו על הזיכרון: הוא לא עובד ברגעי לחץ נפשי.  הכינו רשימת שאלות בנושאים המטרידים אתכם. רשמו הערות, הנחיות, נתונים חשובים. יחסי רופא-מטופל חשובים ביותר לכל התהליך. הרומן עם האונקולוג : "כימיה", תקשורת, הרגשת נוחות ובטחון. חוששים? – פנו לקבלת חוות דעת נוספת.

 

איכות חיים בעת טיפול במחלה עצמה:

בשנים האחרונות ניתן באונקולוגיה ובהמטואונקולוגיה המודרנית דגש רב לא רק על טיפול אופטימאלי במחלת הסרטן, אלא גם על תמיכה באיכות החיים של החולים ובני משפחותיהם. מטרת התמיכה הזו היא הקלה על תופעות הלוואי של הטיפולים ועל הסימפטומים של המחלה (כמו כאב, חרדה, בחילות והקאות, תשישות, הפרעות שינה, ועוד), כמו גם ליווי פסיכולוגי-סוציאלי בו האדם ולא המחלה נמצאים במרכז.

 

במחלה ממוקמת, ניתן לנתח. בעיות לאחר הניתוח: כאב, קושי בנשימה, שיעול, הפרשות, טיפול מונע

 

במחלה מקומית-איזורית: בעיות בעת טיפול קרינתי: הטיפול הקרינתי  גורם לחולשה, עייפות, קושי בבליעה, הרגשת צריבה בעת נשימה. חשוב ביותר לשמור על כלכלה עשירה, שתייה מרובה

מזון רך (בלנדר, גרבר, אנשור, סקנדישייק), מזון קר (שמנת, גלידה). עירויי נוזלים. משככי כאבים (כן ! אפילו נרקוטיקה. צינור הזנה דרך דופן הבטן ישירות אל הקיבה (PEG) – זמני, לתקופת ההקרנה + ההחלמה. מאפשר כלכלה עשירה, הרגשת שובע, שמירה על משקל, כוחות גופניים.

 

מה עושים במחלה מפושטת?? דילמה אמיתית !! לטפל או לא לטפל? לתת כימותרפיה ולגרום תופעות לוואי, סבל ופגיעה במערכות הגוף, עם סיכון להוציאן מאיזון, או "להסתפק" בתופעותיה הקשות של המחלה? אנו יודעים כי מחלה גרורתית אינה ניתנת לריפוי. מטרת הטיפול לעצור אותה, להקטין אותה, לעשותה למחלה כרונית, ולאפשר למטופל לחיות יותר זמן ככל שניתן.

 

האם הטיפול שווה את המחיר הגופני אותו משלמים ?

לתת טיפול תומך בלבד: חמצן, סטרואידים (פרדניזון), משככי כאבים (פרקוסט, MIR ועוד ), מדכאי-שיעול (קודאין), מכייחים (סולבקס), קרינה לאתרים כאובים – מבלי להלחם בסרטן עצמו בצורה גלובלית או לשלב טיפול כימותרפי עם טיפול תומך? לפנות לרפואה המשלימה?!

התשובה ברורה: מטפלים, כי טיפול משפר את איכות החיים למרות תופעות הלוואי. [ii], [iii]

 

רפואה משלימה - הרפואה האלטרנטיבית, כשהיא ניתנת כחלופה (אלטרנטיבה) לרפואה המקובלת, אינה יכולה לרפא סרטן. לכן, אין להשתמש בה במקום הטיפול המקובל. המאבק במחלה הינו קרב על חיי החולה והסתמכות על מקסמי שווא עלולה להתגלות כטעות קשה.

 

תהילים, הילינג, שיאצו, רפלקסולוגיה, רייקי, דיקור – מותר. עירויי תרופות לא מוכרות, תוספי מזון  ופטריות מהמזרח הרחוק -  לא רצוי ואף לעיתים מסוכן. אבל הדבר לשיקולכם הבלעדי: קחו בחשבון אפקטים לא רצויים, הפרעה אפשרית לפעולת הכימותרפיה, וחוסר הוכחה מדעית לגבי יעילות הטיפול.

 

אינטרנט - בישראל ובעולם קיימים מקורות רבים וזמינים של מידע על מחלות הסרטן. מקורות מידע אלו נגישים לכל אדם ועומדים אף לרשות חולי הסרטן ובני משפחתם, החל מאתרי אינטרנט, חוברות הסברה, ספרים, חברים, מכרים שחלו ועוד. כיום, עם התפתחות הטכנולוגיה והקמת רשת האינטרנט קלה הרבה יותר הדרך להגיע למידע רפואי לעומת שנים עברו. אל תטבע בים המידע !! לא כל מה שמופיע באינטרנט הוא תורה מסיני. רוב חולי הסרטן אכן מעוניינים בהשגת כל המידע האפשרי על מחלתם, אך עם זאת, אנו מודעים לעובדה כי חלק מהחולים זקוקים לעזרה בהשגת מידע, חלקם אף זקוקים להגנה מפני הצפה של מידע. מעבר לכך, על כל מחפש מידע לבדוק את מהימנותם של המקורות אליהם הוא נחשף.

לחובבי הגולשים ברשת האינטרנט ולמעוניינים במידע הזמין און ליין מאפשר אתר האינטרנט של האגודה למלחמה בסרטן, הנמצא בכתובת: www.cancer.org.il , לקבל מידע נרחב ומעודכן.

 

הטיפול התומך הפיזי:

איזון כאב: נעשה על ידי האונקולוג או מומחה ספציפי לכאב, תוך שימוש בתרופות נוגדות כאב מקבוצות שונות כדוגמת אופטלגין, טרמדול, אוקסיקודון, מורפין או פנטניל. התרופות ניתנות בטבליות או בסירופ לנטילה פומית, או בפתילות למתן רקטלי או מדבקות להדבקה על העור. קיימת אפשרות למתן עירוי משככי כאב במקרים הקשים או לבצוע פעולות חודריות למטרת שיתוק עצב מכאיב.

 

עצירות מטופלת בתרופות מרככות צואה ובמתן נוזלים.

 

תשישות ועייפות נובעות  במקרים רבים מאנמיה, או מהפרעות ביוכימיות הקשורות בטיפול ובמחלה. בכל מקרה יש להתייעץ עם האונקולוג המטפל.

 

קשיי נשימה מטופלים בעזרת חמצן ביתי, אינהלציות של תרופות מרחיבות-סימפונות, מרככות הפרשות, ובכללן סטרואידים, ונטולין ומורפין במינון נמוך. בכל מקרה חייבים להתייעץ עם האונקולוג המטפל כדי לאבחן את הסיבה המדוייקת למצוקה הנשימתית.  

בחילה: טיפול נגד בחילה והקאה: פרמין, זופרן / סטרון / קייטריל, פלוקסי, אימנד, נבילון, סטרואידים, קנאביס. הטיפול ניתן בעירוי לפני הכימותרפיה. אפשר ליטול טבליות בבית לאחר כימותרפיה.

 

חולי סרטן בכל שלב של המחלה זכאים לקבל רישיון לעשן קנאביס רפואי באישור משרד הבריאות. את הקנאביס ניתן גם לצרוך דרך אידוי, בשמן מיוחד או באוכל כגון עוגיות. הקנאביס הרפואי מקל על הכאב, על בחילות ועל תופעות לוואי אחרות כתוצאה מטיפולים למחלת הסרטן כמו כימותרפיה.

 

כדי לקבל מרשם לטיפול בקנאביס רפואי, יש לפנות לרופא המטפל המומחה (אונקולוג, גסטרואנטרולוג, רופא כאב) ולבקש מכתב המלצה לטיפול בקנאביס רפואי. על הרופא המטפל לבצע מעקב אחר מצב החולה מדי שלושה חודשים. תופעות הלוואי של תרופה זו רובן קלות וזמניות, כגון צריבה בגרון, טעם רע, סחרחורת, חולשה, בחילה קלה וכדומה. לעיתים ישנה עלייה בחרדה ובמצבים נדירים מאוד פסיכוזה, לרוב זמנית, ושינויים חריפים בתפיסה, בעיקר בזיכרון, בעקבות שימוש במינונים גבוהים. עצירויות קשות שנגרמות מתרופות אופיואידיות אינן קיימות בקנאביס.

 

תכשיר חדש המופק מצמח הקנאביס (Sativex®) פותח לשימושם של חולים הסובלים מכאב למרות משככי הכאבים שהם נוטלים. התרופה מסופקת כתרסיס (להתזה תחת הלשון) המאפשר לחולה מינון מבוקר ונשלט. נכון לעת כתיבת החוברת, תרופה זו עדיין אינה כלולה בסל הבריאות לטיפול בכאב. 

                                

פיאה : כדאי להכין מבעוד יום לפי המראה המקורי, או לבחור שילוב כימותרפי יותר ידידותי, פורטקט למתן עירויים, חיסון נגד שפעת (לברר עם האונקולוג בכל מקרה).

 

חשוב לשתות נוזלים רבים: מים, תה, תה-צמחים, מרק כדי למנוע התייבשות, מומלץ לצרוך  לפחות  1.5 ליטרים ליום. אם הבחילה וההקאה אינן מאפשרות לשתות כדרוש, יש להגיע לאשפוז-יום אונקולוגי ולקבל עירוי נוזלים.

 

אנמיה הינה תופעה אופיינית לסרטן בכלל ולמטופלים המקבלים כימותרפיה. הוכח כי אנמיה גורמת חולשה, עייפות, ירידה בכושר הגופני, ירידה באיכות החיים. טיפול נגד אנמיה: עירויי דם – שפור מהיר ברמת ההמוגלובין במחיר תופעות לוואי ("תגובה לדם") וסכנת זיהומים שונים. מתן אריתרופוייטין (רקורמון, אפרקס, ארנספ): הורמון המזרז את ייצור כדוריות הדם האדומות אצל המטופל. חשוב ביותר לספק לגוף ברזל (חומר הגלם לייצור המוגלובין): טבליות או עירוי ברזל. חשוב לספק גם חומצה פולית וגם ויטמין B12.

 

ספירת תאי דם לבנים (ספירה לבנה):  ספירה לבנה טובה ביום הטיפול מאפשרת מתן כימותרפיה. כימותרפיה תיתן לנו את הסיכויים לשלוט על המחלה. ספירה נמוכה לא תאפשר מתן טיפול במינון המתוכנן מראש. צריך להקטין את המינון כדי לשמור על הספירה, וגם לדחות את הטיפול למועד בו הספירה תהיה טובה. הקטנת המינון עלולה להפחית מיעילות הטיפול. ובצורה כזאת- איכות החיים תפגע. צריך לשמור על הספירה הלבנה בעזרת תכשירים המעודדים את מח העצם לייצר בחזרה כדוריות לבנות : יותר כדוריות לבנות תוך זמן קצר. הקטנת הסיכון לזיהום, הקטנת הצורך באשפוז. קיימים בשוק 2 תכשירים: Neupogen  או Granocyte, ותכשיר חדש בשם Neulastim שווה ערך ביעילותו ל- 10 זריקות רצופות של נויפוגן.

 

הטיפול התומך : נגד תסמיני המחלה ונגד התופעות הנילוות.

קשיי שינה: תרופות מיישנות, תרופות הרגעה. חמצן ביתי: מחולל חמצן, בלון. אינהלציה להקלת הנשימה וריכוך הפרשות. סטרואידים לשיפור הנשימה, התאבון, ההרגשה הכללית. מגבירי תאבון: megace. כלכלה עשירה ומאוזנת: אנשור, סקנדישייק (אפשר לערבב עם שמנת מתוקה לשיפור הערך הקלורי), אוסמולייט ועוד. טיפול פה מונע פטרת ופצעים. תרופות נגד דיכאון:  כמו cipralex.

 

לסיכום

איני יכול לקחת אתכם מארץ התלאות אל ארץ הפלאות. הטיפול בסרטן הריאות מורכב יותר מאכילת פטרייה (כמו בסיפור של אליס) או נטילת שיקוי קסמים (כמו בסיפורי הארי פוטר). הטיפול נועד להשתלט על המחלה ועל תופעותיה, להאריך את תוחלת החיים ולשפר את איכותם.

 

איכות החיים היא פונקציה של הרצון, היכולת, הידע, התמיכה המשפחתית והסביבתית, הטיפול הספציפי, ו-"הרומן" עם האונקולוג.

 

 

 

 

 

 

[i] Aaronson NK, Ahmedzai S, Bergman B, et al: The European Organization for Research and Treatment of Cancer QLQ-C30: A quality-of-life instrument for use in international clinical trials in oncology. J Natl Cancer Inst 85:365-376, 1993

 

[ii] Meta-analysis, BMJ 1995;7:899

 

[iii] Fernandez et al, Acta Oncol 1989

 

bottom of page